Hoe voorkom je een ingegroeide nagel?

Hoe voorkom je een ingegroeide nagel?

Hoe voorkom je een ingegroeide nagel?

Je hebt een wondje aan de zijkant van je nagel. Het is rood, geïrriteerd, pijnlijk en er komt pus uit. Grote kans dat je te maken hebt met een ingegroeide teennagel. Au!

Wat is een ingegroeide nagel?

Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje van je teennagel in de zijkant van je nagelbed. Je huid raakt ontstoken: er komt een wondje waar pus uit komt. Het doet veel pijn (je kunt geen schoenen aan, soms is zelfs voorzichtig aanraken al heel pijnlijk), je huid is rood en geïrriteerd. Ingegroeide nagels kunnen aan elke teen voorkomen, maar komen het meest voor aan je grote teen. Het kan komen doordat er veel eelt op de huid naast je nagel zit, maar ontstaat ook als de vorm van je nagel rond is geknipt in plaats van recht. Andere oorzaken zijn: het wegknippen van de hoekjes van je nagels, aan je nagels peuteren, op te kleine of krappe schoenen lopen, een vochtige huid niet goed afdrogen, veel zweten of een afwijkende stand van je teen.

Wat kun je doen tegen een ingegroeide nagel?

Heb je eenmaal een ingegroeide nagel te pakken die is gaan ontsteken, dan kun je een paar dingen doen: houd je teen onder een lauwwarme kraan of douche om vuil weg te spoelen, dep je teen en je nagel droog met een zachte, katoenen doek, plak een pleister over je wondje en laat ’s avonds je nagel aan de lucht drogen. Is de ontsteking na drie tot vijf dagen nog steeds niet weg, dan is het beste advies: neem contact op met je huisarts. Hoe langer je wacht, hoe pijnlijker dit euvel kan worden.

Hoe voorkom je ingegroeide teennagels?

Nu je weet wat een ingegroeide nagel is, wil je er waarschijnlijk nooit (meer) mee te maken hebben. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ingegroeide teennagels te voorkomen. Het beste is om je teennagels recht af te knippen in plaats van rond en knip vooral geen hoekjes weg. Beter is het nog om je nagels recht te vijlen in plaats van knippen. Zo elimineer je direct haakjes en breng je geen beschadiging aan aan je nagelplaten. Droog je voeten altijd goed af na het douchen, draag ventilerende katoenen sokken en draag vooral schoenen die genoeg ruimte bieden aan je tenen. Zowel in de breedte als de lengte. Daarnaast is het belangrijk met regelmaat aandacht te besteden aan je voeten door middel van een voetverzorgingsroutine. Hoe? Lees snel verder.

Voetverzorging tips

1. Smeer je voeten na het douchen in met een verzorgende voetencrème om schrale en geïrriteerde plekken te herstellen. Vooral onder je zolen heeft je huid moeite zich te hydrateren, extra hulp door middel van een voedende crème is geen overbodige luxe. Voor je het weet heb je dikke lagen eelt te pakken.

2. Voorkom of verwijder overmatig eelt. Vijl het bij op plekken waar het zich verdikt. Vaak voorkomende plekken: op je hielen, onder de bal van je voet of onder je grote teen. Door eelt in combinatie met uitdroging en wrijving kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Probeer deze daarom zo veel mogelijk te voorkomen.

3. De nagelriemen worden nog weleens vergeten, terwijl een goede verzorging van je nagelriemen essentieel is voor gezonde nagelgroei. Hydrateer ze om velletjes en wondjes te voorkomen. En om je teennagels sterk en gezond te laten groeien.

4. Knip of vijl je nagels recht om pijnlijke, ingegroeide nagels te voorkomen. Knip vooral geen hoekjes af.

5. Gebruik nagelolie om beschadigde en splijtende nagels te herstellen. Nagelolie hydrateert je nagels van binnenuit en zorgt voor een stevige structuur.