Winterhanden: wat kun je er aan doen?

Winterhanden: wat kun je er aan doen?

Winterhanden: wat kun je er aan doen?

Worden je handen in de winter paars van kleur en gaan ze jeuken of pijn doen? Grote kans dat je te maken hebt met winterhanden. Dit kun je er tegen doen.

Wat zijn winterhanden?

Zodra het weer buiten guur en koud wordt, krijgen uitstekende ledematen als vingers het flink te verduren. Ze worden geraakt door de wind en kou. Zodra ze binnen weer opwarmen, kunnen ze opzwellen en ontstaan er tintelingen, zelfs jeuk, zwellingen of zelfs pijn. Wie het niet kan laten om te krabben heeft zo wondjes of kloofjes te pakken. Soms kunnen er zelfs blaasjes of bultjes ontstaan. Dit is allemaal een typisch geval van winterhanden.

Hoe ontstaan winterhanden?

Bij kou trekken je haarvaatjes en bloedvaatjes samen om te voorkomen dat je teveel warmte verliest. En bij warmte zetten ze weer uit, zodat je huid kan afkoelen. In het geval van winterhanden, maar ook wintertenen vernauwen en verwijden je kleine bloedvaatjes zich niet snel genoeg. Ook speelt dit als je handen te lang aan kou worden blootgesteld. Je bloedvaatjes zijn te lang vernauwd, waardoor de doorstroming van je bloed niet goed verloopt. Het gevolg is een tekort aan zuurstof in je huid of stuwing, waardoor beschadigde of ontstoken bloedvaatjes ontstaan. Waarom de één hier gevoeliger voor is dan de ander, is niet bekend. Wel is duidelijk dat winterhanden vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. En erfelijkheid speelt een rol. 

Tips tegen winterhanden

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat je vooral niet moet doen tegen winterhanden. Krabben bijvoorbeeld, dat lost niks op, dat maakt het alleen maar erger. Net als koude handen onder de warme kraan houden. Daarmee droog je je handen  – die het in de winter toch al zwaar te verduren krijgen – snel uit. Met ruwe randjes, velletjes en wondjes tot gevolg. Het beste wat je kunt doen tegen winterhanden:

  • Wrijven over pijnlijke of jeukende plekken om zo je doorbloeding te stimuleren.
  • Voorkom knellende kleding, zoals strakke handschoenen.
  • Kies voor warme, winddichte materialen om je huid tegen wind en kou te beschermen, zoals wol en leer.
  • Blijf in de kou vooral in beweging
  • Stoppen met roken is nooit een verkeerd advies, maar helpt hierbij ook om je doorbloeding beter op gang te krijgen.
  • Smeer je handen in met een vette crème om de natuurlijke huidbarrière weer op orde te krijgen.

Winterhanden voorkomen met een verzorgende, vette handcreme

Insmeren tegen winterhanden

Normaal gesproken wordt vocht in je huid gereguleerd door een beschermende laag talg en vet tussen de hoorncellen van je handen. Als de beschermlaag is aangetast, kan er teveel vocht verdampen. Je huid is niet meer in optimale conditie om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf, waaronder kou. Het gevolg zijn schuurpapier-droge handen, wondjes en kloofjes, die winterhanden nog eens extra kunnen beïnvloeden. Om je huidbarrière weer op peil te krijgen, is het insmeren van je handen met een hydraterende en vette crème daarom het advies. Met Cream for Chapped Skin herstel je snel een schrale huid. Door kalmerende en voedende ingrediënten, zoals sheaboter, aloë vera en vitamine E helpt je wondjes en kloven snel te genezen. 24 Hour Protective Hand Cream is een crème die je ter voorkoming van schrale plekken elke dag kunt gebruiken. Neem het mee in je tas om ook onderweg – bijvoorbeeld na het fietsen of handen wassen – je handen te kunnen hydrateren. Daarmee voorkom je een hoop kwaaltjes.

Winterhanden insmeren met een handcreme