Schone handen: wassen of desinfecteren?

Schone handen: wassen of desinfecteren?

Schone handen: wassen of desinfecteren?

Waarom schone handen zo belangrijk zijn? Omdat ze een bron zijn van bacteriën. Met water en zeep of met een desinfect dood je alle schadelijke deeltjes. Maar wanneer gebruik je wat?

Waarom zijn schone handen nodig?

Nu we allemaal hebben geleerd van corona, weten we hoe belangrijk het is om schone handen te hebben. Op één vierkante centimeter huid kunnen wel meer dan een miljoen bacteriën leven. Bacteriën krijg je door contact met anderen; je wisselt ze uit. Bijvoorbeeld door speeksel als je per ongeluk uit hetzelfde glas drinkt, maar ook door handen schudden of elkaar op de wang zoenen. Ook voorwerpen, zoals geld, trapleuningen of het knopje van het koffiezetapparaat, zijn een bron van bacteriën, omdat ze veel door anderen worden aangeraakt. Je hoeft maar even in je ogen te wrijven of onbewust je mond aan te raken en ze komen zo je systeem binnen.

Sommige bacteriën zijn goed voor je, anderen kunnen schadelijk zijn. En dus kun je zo snel iets oplopen. Schone handen zijn daarom belangrijk voor je gezondheid. Je voorkomt er het verspreiden van ziekteverwekker mee. Met schone handen verklein je de kans dat je zelf of dat iemand in je omgeving ziek kan worden. Lees in De Telegraaf meer over jezelf beschermen als je onderweg bent.

Hoe krijg je schone handen?

Het lijkt zo simpel: even je handen onder de kraan en klaar. Maar was jij je handen wel optimaal? Misschien dénk je dat je zo schone handen hebt, maar goede handhygiëne heeft wat meer aandacht nodig. Zo adviseert onder andere het RIVM de volgende stappen voor optimaal schone handen:

  1. Maak je handen goed nat
  2. Gebruik een vloeibare zeep uit een pompje
  3. Wrijf je handen lang genoeg over elkaar, waarbij de boven- en onderkant goed zijn bedekt met zeep.
  4. Wrijf al je vingertoppen goed in.
  5. Sop goed tussen je vingers in.
  6. Vergeet je polsen niet.
  7. Herhaal dit minstens twintig seconden per hand.
  8. Spoel de zeep goed af met stromend water.
  9. Droog je huid goed af met, bij voorkeur, een papieren handdoekje. Gebruik je handdoeken? Was deze dan regelmatig omdat ziekteverwekkers ook op handdoeken komen als je je handen afdroogt.

Geen water, toch schone handen

Je kunt natuurlijk onderweg zijn of op een plek waar je geen toegang hebt tot een kraan.

Als er geen water en zeep in de buurt is of als je handen niet heel vuil zijn, tipt het RIVM dat het gebruiken van een handgel een goed alternatief is. De Direct Desinfect Double Active van Herome is een gecertificeerde handgel met een hoge dosis alcohol. Het is officieel een biocide, wat betekent dat het bewezen werkzaam is tegen bacteriën. Het is zelfs getest op het H1N1-virus ofwel: de vogelgriep. Door het ingrediënt glycerine werkt het ook nog verzorgend voor je huid. Het grote voordeel is dat je het overal mee naartoe kunt nemen en dat het na gebruik vanzelf opdroogt, je hebt dus geen papiertjes of handdoeken nodig voor instant schone handen. Veel mensen gebruiken de handgel na het handen wassen als extra maatregel om ervan verzekerd te zijn dat alle schadelijke bacteriën van de handen zijn opgeruimd.

schone handen met de Herôme Direct Desinfect

Schone handen met desinfect

De desinfecterende handgels zijn er in verschillende samenstellingen.

*Direct Desinfect Double Active bevat 80% alcohol, is PH-neutraal en bevat geen conserveringsmiddelen.

*Direct Desinfect Double Active Parfumvrij is geschikt voor de gevoelige huid. Het bevat ook 80% alcohol, maar is PH-neutraal en parfum-, conserveermiddelen en kleurstofvrij.

* Met Direct Desinfect Spray kun je heel gemakkelijk oppervlakten ontsmetten voor gebruik. Uit onderzoek is gebleken dat virussen zelfs een aantal uur op oppervlakten als plastic, rvs, koper en karton kan overleven. Naast schone handen is het dus ook belangrijk om veelgebruikte oppervlakten schoon te houden. Door de compacte verpakking is het makkelijk overal mee naartoe te nemen. Ideaal voor het ontsmetten van liftknopjes, deurhendels of bijvoorbeeld het knopje van het koffiezetapparaat.