Goede handhygiëne is een lifesaver!

Wist je dat… er op een smartphone gemiddeld 17.000 bacteriën zitten? Best vies, als je weet dat we tussen de 75 en 150 keer per dag (met de handen) op onze telefoon zitten. Of een deurklink, dat is eigenlijk een doorgeefluik voor bacteriën! Kortom; goede handhygiëne is in het dagelijks leven ontzettend belangrijk voor de gezondheid.

Maar kun je ook te vaak je handen wassen? Lees hieronder de drie belangrijkste vragen over handhygiëne.

1: Hoelang moet je de handen wassen?

De meeste mensen wassen hun handen niet langer dan vijf seconden. Om de handen écht schoon te krijgen wordt aangeraden om minsten 20 seconden de handen te wassen. Als je de handen korter dan 20 seconden wast krijg je niet alle bacteriën weg.


Door uv-lamp worden de bacteriën zichtbaar. Bron: RTL Nieuws

2: Is handgel slecht voor je?

Desinfecterende handgel is niet schadelijk. Sterker nog; volgens hoogleraar Zwietering moet je, wil je het écht goed doen, zelfs eerst de handen wassen en daarna nog een desinfecterende gel gebruiken. Denk maar aan de artsen in het ziekenhuis.

3: Krijg je een slechte weerstand van té schoon zijn?

Veel mensen beweren dat té schoon zijn slecht is voor de gezondheid en de huid. Op één vierkante meter huid zitten ongeveer een miljoen bacteriën (afhankelijk van de omstandigheden). Hoogleraar Zwietering vertelt dat een handen-wasbeurt ervoor zorgt dat deze bacteriën slechts tijdelijk met ‘een factor duizend’ omlaag gaan: “je houdt er dus nog steeds duizend over” aldus Zwietering. Of té schoon zijn slecht is; mits je niet iedere vijf minuten de handen wast, is het praktisch onmogelijk om te schoon te zijn…

Wel merk je, als je vaak je handen wast, dat deze uitdrogen door de zeep. Voor de huid is het beter om de handen met lauw water te wassen, dit is een stuk milder voor de huid. Ook is het verstandig om naast de kraan een handcrème te plaatsen zodat je de handhuid na het wassen weer kunt hydrateren.

Bang om té schoon te zijn… dat kunnen we loslaten! Handhygiëne is van groot belang voor een goede weerstand. Je handen wassen helpt daarin maar van korte duur; voor je het weet open je alweer een deur of raak je een trapleuning aan. Het is erg handig om op momenten buitenshuis, op vakantie of tijdens de griepepidemie een desinfecterende gel in de tas te hebben. En, als laatste tip; wel even de kraan uitzetten als je langer dan twintig seconden de handen inzeept!

Bron: https://bit.ly/2H065cF

Geef een reactie