Handhygiëne: alles over het desinfecteren van je handen

Handhygiëne: alles over het desinfecteren van je handen

Handhygiëne: alles over het desinfecteren van je handen

Goede handhygiëne is belangrijk voor je gezondheid. Wist je dat er op een smartphone gemiddeld 17.000 bacteriën zitten? En dat je per dag tussen de 75 en 100 keer met je handen aan je telefoon zit? Of dat na een bezoekje aan het toilet je ongeveer 200 miljoen bacteriën op je handen hebt? Best vies als je er zo over nadenkt, toch? Draag daarom altijd een desinfecterende handgel bij je. Lees hieronder de vier belangrijkste vragen over handhygiëne.

1: Hoe zit het met jouw handhygiëne?  

Je wast keurig je handen en zorgt ervoor dat er geen vuil onder je nagels zit. Maar hoe schoon zijn je handen echt en wat houdt handhygiëne precies in? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste mensen hun handen niet langer dan vijf seconden wassen. Om je handen écht schoon te krijgen wordt aangeraden om minsten 20 seconden de handen te wassen. Als je de handen korter dan 20 seconden wast dood je namelijk de bacteriën op je handen niet allemaal.

2: Welke bacteriën zitten er op je handen? 

Maar welke bacteriën zitten er op je handen? Dit kunnen wel 150 verschillende soorten zijn en verschilt per persoon, per omgeving en per land. 

Er zijn helaas veel bacteriën die we doorgeven met onze handen die zorgen voor bijvoorbeeld infecties, verkoudheid, griep en virussen. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van de huid- en wondinfecties ontstaan door een gebrekkige handhygiëne door het onjuist wassen van de handen? Bekijk de foto hieronder maar eens om een beeld te krijgen van de hoeveelheid bacteriën op de handen gedurende de dag.


Door uv-lamp worden de bacteriën zichtbaar. Bron: RTL Nieuws

3: Is desinfecterende handgel slecht voor je?

Desinfecterende handgel is niet schadelijk. Sterker nog; volgens hoogleraar Zwietering moet je, wil je het écht goed doen, zelfs eerst de handen wassen en daarna nog een desinfecterende gel gebruiken. Denk maar eens aan artsen in het ziekenhuis. Goede handhygiëne kan dus niet zonder een effectieve desinfecterende handgel. Ben je nog op zoek naar een goede aanvulling op je handhygiëne? De experts van Herome hebben een paar desinfecterende handgels ontwikkeld die zowel effectief bacteriën doden als je handen verzorgen. Bekijk ze hieronder:

  1. Herome direct desinfect spray – parfum vrij 
  2. Herome direct desinfect handgel – parfum vrij
  3. Herome direct desinfect double active 

desinfecterende handgel Herome

4: Krijg je een slechte weerstand van té schoon zijn?

Veel mensen beweren dat té schoon zijn slecht is voor de gezondheid en de huid. Op één vierkante meter huid zitten ongeveer 1 miljoen bacteriën (afhankelijk van de omstandigheden). Hoogleraar Zwietering vertelt dat een handen-wasbeurt ervoor zorgt dat deze bacteriën slechts tijdelijk met ‘een factor duizend’ omlaag gaan: “je houdt er dus nog steeds duizend over” aldus Zwietering. Daarom ons antwoord op de vraag of té schoon zijn slecht is: mits je niet iedere vijf minuten de handen wast, is het praktisch onmogelijk om té schoon te zijn…

Wel merk je, als je vaak je handen wast, dat deze uitdrogen door de zeep. Voor de huid is het beter om de handen met koud of lauw water te wassen. Dit is een stuk milder voor de huid. Ook is het verstandig om naast de kraan een handcrème te plaatsen zodat je de handhuid na het wassen weer kunt hydrateren. Maar als je echt last hebt van droge handen, dan is het belangrijk om ook geregeld je handen te scrubben voor de juiste handverzorging. 

Bang om té schoon te zijn… dat kunnen we loslaten! Handhygiëne is van groot belang voor een goede weerstand. Je handen wassen helpt daarbij maar van korte duur; voor je het weet open je alweer een deur of raak je een trapleuning aan. Het is erg handig om op momenten buitenshuis, op vakantie of tijdens een griepepidemie een desinfecterende gel in de tas te hebben. 

LET OP! Als laatste tip; wel even de kraan uitzetten als je langer dan twintig seconden de handen inzeept… 😉

Bron: https://bit.ly/2H065cF

Meer tips en advies over handverzorging

Wil je graag meer tips en informatie over handhygiëne en handverzorging? De experts van Herome cosmetics hebben meerdere artikelen geschreven om jou te helpen om van jouw handen, jouw visitekaartje te maken. Bekijk al onze blogs of ga gelijk naar onze handverzorgingsproducten voor zijdezachte handen.