Alles over desinfecteren van je handen

Wist je dat er op een smartphone gemiddeld 17.000 bacteriën zitten? Of dat na een bezoekje aan het toilet je ongeveer 200 miljoen bacteriën op je handen hebt? Best vies als je er zo over nadenkt, toch? Draag daarom altijd een desinfecterende handgel bij je.

Hoe zit het met jouw handhygiëne

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste mensen hun handen niet langer dan vijf seconden wassen. Om je handen écht schoon te krijgen wordt aangeraden om minstens 20 seconden de handen te wassen. Als je de handen korter dan 20 seconden wast dood je namelijk de bacteriën op je handen niet allemaal.

Welke bacteriën zitten er op je handen

Er kunnen wel 150 verschillende soorten bacteriën op je handen zitten, dit verschilt per persoon, per omgeving en per land. Deze geven we door via onzen handen en kunnen zorgen voor infecties, verkoudheid, griep en virussen. Wist je dat 80% van de huid- en wondinfecties ontstaan door een gebrekkige handhygiëne door het onjuist wassen van de handen?

Is desinfecterende handgel
slecht voor je

Desinfecterende handgel is niet schadelijk. Sterker nog: volgens hoogleraar Zwietering moet je, wil je het écht goed doen, zelfs eerst de handen wassen en daarna nog een desinfecterende gel gebruiken. Denk maar eens aan de artsen in het ziekenhuis. Goede handhygiëne kan dus niet zonder een effectieve desinfecterende handgel. Deze is te herkennen aan het NEN-certificaat, welke op de flacon terug te vinden is als n-nummer.