Zijn UV of LED-lampen voor nagels gevaarlijk en wat is het alternatief?
Zijn UV of LED-lampen voor nagels gevaarlijk en wat is het alternatief?

Zijn UV of LED-lampen voor nagels gevaarlijk en wat is het alternatief?

UV en LED-drooglampen voor gellak zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen in schoonheidssalons, maar ook voor DIY manicures thuis. Met de lampen kun je snel en eenvoudig de nagellak drogen en de lampen zijn nodig voor het uitharden van acryl- en gelmanicures.

Nieuw onderzoek suggereert echter dat de door deze apparaten uitgezonden UV-straling schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens, met name door celmutaties die het risico op huidkanker verhogen.

 

Potentiële schade

 

Net als zonnebanken, geven de UV-nagel-lampen ultraviolette straling af. Deze straling is gelinkt aan veroudering van de huid en schade aan de huid. Sommige lampen worden LED-lampen genoemd, maar ook deze zogenoemde LED-lampen geven UV-straling af.

“Als je kijkt naar de manier waarop deze apparaten worden gepresenteerd, worden ze als veilig gepresenteerd” zei auteur Ludmil Alexandrov in de persbericht. “Maar voor zover bij ons bekend, heeft niemand deze apparaten nog bestudeert en hoe ze de menselijke cellen op moleculair en cellulair niveau beïnvloeden.”

De UV-nagel-lampen worden gebruikt van 30 seconden tot een paar minuten tegelijk en je hebt meestal een opfrisser nodig na ongeveer 3 tot 4 weken. Dit maakt de blootstelling aan de schadelijke UV-straling aanzienlijk hoog.

 

Nail Wraps

 

Veel dermatologen raden aan om alternatieve manieren te zoeken voor een manicure. Een veilige optie die geen gebruik maakt van UV/LED-lampen, zijn onze Herome Nail Wraps. De Nail Wraps beschadigen de natuurlijke nagels niet en kunnen zelfs helpen om ze te versterken. De Nail Wraps voelen niet zwaar en bulkig aan op je nagels. Ze besparen je niet alleen de reis naar de salon, maar nemen ook minder dan 15 minuten in beslag om aan te brengen. De Nail Wraps blijven ongeveer 2 weken in goede staat met de juiste toepassing en verzorging.

Tot slot zeggen we vaak “wie mooi wilt zijn moet pijn lijden”, maar de gezondheid en het welzijn moet altijd prioriteit hebben. Iedereen moet zich bewust zijn van de potentiële risico’s van schoonheidsbehandelingen en -procedures en een veilige optie kiezen.

*Wij raden aan om een dermatoloog te raadplegen als u vermoedt dat u huidbeschadiging heeft of regelmatig aan UV-licht wordt blootgesteld.

Bron: https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8#Sec1